GłównaBiokalendarz

Biokalendarz

Lubczyk

Lubczyk - często kojarzy się wyłącznie z rosołem. Można go jednak dodawać i do kartoflanki, zupy pomidorowej oraz jarzynowej. Świeże listki dodajemy do białych sosów, jako zieleninę do sałat i gotowanego bobu. Suszonymi listkami lub korzeniem przyprawiamy ciemne sosy, duszone mięsa i warzywa oraz potrawy z ryb. Lubczykiem naciera się drób przed pieczeniem.

Kędzierzawość

Chorobę tę powoduje grzyb porażający liście, rzadziej kwiaty i owoce. Najbardziej charakterystyczne i widoczne są objawy na liściach, które są porażone już w najwcześniejszych fazach rozwojowych. Porażone liście są silnie zdeformowane, zgrubiałe i kruche. Przybierają początkowo żółte, później karminowe i wreszcie brunatne zabarwienie. Pod koniec czerwca większość porażonych liści opada.
W przypadku bardzo silnego porażenia liści brzoskwiń, co obserwujemy w ostatnich kilku latach, należy przeprowadzić dwa opryskiwania. Pierwsze jesienią po opadnięciu liści - w pierwszych dniach listopada, drugie wiosną w fazie nabrzmiewania pąków (w temperaturze powyżej 6°C). Należy zastosować Miedzian 50 WP lub Syllit 65 WR. Opryskiwanie musi być bardzo dokładne i obfite, ponieważ na korze pędów i łuskach pąków zimują zarodniki grzyba.

Kalendarz biodynamiczny

Zalecenia kalendarza biodynamicznego na miesiąc wrzesień 2017 rok

W suche słoneczne dni „owocowe" zbieramy suche nasiona fasoli, bobu, soi.

Pod koniec miesiąca można rozpocząć zbiór warzyw korzeniowych - marchwi, buraków ćwikłowych, selerów oraz ziemniaków. Jeżeli chcemy, aby dobrze się przechowały w okresie zimy, to koniecznie zbieramy je w dniach „korzeniowych" lub „owocowych".
W czasie zbioru nie wolno dopuścić do przemarznięcia buraków, gdyż wtedy będą się źle przechowywały. Należy też przedwcześnie pomyśleć o zbiorze porów. Łodyga rzekoma u pora będzie delikatna, kiedy na 6 tygodni przed zbiorem jeszcze raz wykona się obsypywanie.

We wrześniu zbieramy cebulę z siewu wprost do gruntu. Jeszcze w tym miesiącu jest możliwy zbiór pomidorów odmian późnych. Pomidory należy zbierać w dni owocowe. Zebrane w fazie dojrzałości konsumpcyjnej można przechowywać przez 7 - 8 dni w pomieszczeniu o temperaturze 4 - 10° C.
Zielone lub zmieniające kolor pomidory można przechowywać przez około 4 tygodnie w temperaturze nie niższej od 12° C i nie wyższej od 21° C.

Ważnym zabiegiem jest likwidowanie pozo-stających na grządkach resztek zebranych roślin, które są kryjówkami i miejscem zimowania wielu patogenów i szkodników. Zbiór jabłek, gruszek, śliw najlepiej wykonać w dniach „owocowych" przy „wznoszącym" księżycu.
Pojawiają się czasem wątpliwości co do właściwego terminu zbioru. Zbyt wczesny zbiór źle wpływa na jakość jabłek, zbyt późny powoduje, że z niektórych drzew jabłka spadają obijając się. Najlepiej je zbierać w kilku okresach, zaczynając od najbardziej wybarwionych, wyrośniętych i dojrzałych.
Dojrzałe jabłko powinno lekko odrywać się od pędu owoconośnego.

Dni „kwiatowe" wykorzystujemy do posadzenia cebulowych roślin ozdobnych. Takich jak narcyzy, tulipany, hiacynty, przebiśniegi, a także do wykopania bulw mieczyków.

W tym miesiącu można wysadzać na stałe miejsca rozsadę dwuletnich roślin ozdobnych oraz przesadzać i dzielić byliny. Nawożenie nie powinno prowadzić do zbyt bujnego wzrostu roślin, ale powinno ożywiać glebę, tak aby roślina czerpiąc z niej mogła harmonijnie rosnąć. Dlatego jesienią należy stosować kompost, aby gleba przez zimę mogła go sobie przyswoić. Wiosenne nawożenie, powoduje zbyt szybki i zbyt silny wzrost, co przyciąga organizmy chorobotwórcze i szkodniki.

Wszystkie wolne po zbiorze grządki, planowane w roku przyszłym pod zasiew roślin wczesnego siewu, można przykryć dobrze rozłożonym kompostem lub zielonką ze skoszonego trawnika lub posiać rośliny jare (gorczyca biała, łubin, wyka jara lub mieszanka jara poplonowa) na zielony nawóz.
Grządki przeznaczone w roku następnym pod rośliny ciepłolubne, mogą zostać obsiane mieszanką żyta z wyką ozimą. Ponieważ są to rośliny ozime, dlatego dobrze przezimują. Wiosną należy je przekopać. Mieszankę tą najlepiej wysiać w dniach „liściowych”.

 

 

Polski kalendarz biodynamiczny "Działkowca". Autor: dr H. Legutowska, dr J. Szymona, J. Willand. Kup kalendarz

 

Więcej w tej kategorii: « Co to jest PZD