GłównaBiokalendarz

Biokalendarz

Lubczyk

Lubczyk - często kojarzy się wyłącznie z rosołem. Można go jednak dodawać i do kartoflanki, zupy pomidorowej oraz jarzynowej. Świeże listki dodajemy do białych sosów, jako zieleninę do sałat i gotowanego bobu. Suszonymi listkami lub korzeniem przyprawiamy ciemne sosy, duszone mięsa i warzywa oraz potrawy z ryb. Lubczykiem naciera się drób przed pieczeniem.

Kędzierzawość

Chorobę tę powoduje grzyb porażający liście, rzadziej kwiaty i owoce. Najbardziej charakterystyczne i widoczne są objawy na liściach, które są porażone już w najwcześniejszych fazach rozwojowych. Porażone liście są silnie zdeformowane, zgrubiałe i kruche. Przybierają początkowo żółte, później karminowe i wreszcie brunatne zabarwienie. Pod koniec czerwca większość porażonych liści opada.
W przypadku bardzo silnego porażenia liści brzoskwiń, co obserwujemy w ostatnich kilku latach, należy przeprowadzić dwa opryskiwania. Pierwsze jesienią po opadnięciu liści - w pierwszych dniach listopada, drugie wiosną w fazie nabrzmiewania pąków (w temperaturze powyżej 6°C). Należy zastosować Miedzian 50 WP lub Syllit 65 WR. Opryskiwanie musi być bardzo dokładne i obfite, ponieważ na korze pędów i łuskach pąków zimują zarodniki grzyba.

Kalendarz biodynamiczny ROD Krzekowo

 

Kalendarz na lipiec 2018 rok

W lipcu można jeszcze wysiewać takie warzywa jak burak ćwikłowy, rzodkiew w dniach „korzenia", zaś sałatę, koper, kalafior, kapustę pekińską w dniach „liścia". Kapusta powinna być wysiewana wprost do gruntu, ponieważ źle znosi przesadzanie. Po wysiewie dobrze jest przykryć glebę agrowłókniną. Uchronimy wschody przed szkodnikami, a lepsza wilgotność spowoduje ich wyrównanie.

Co kilka dni sprawdzajmy, czy na roślinach nie pojawią się gąsienice zjadające liście lub drobne szkodniki takie jak mszyce, mączliki.

Wysokie, palikowane pomidory trzeba podwiązywać, uszczykiwać odrosty i ogławiać. Czynności te wykonuje się w dni „owocowe". Dobrze jest międzyrzędzia wyściółkować skoszoną zielonką z trawników. Chroni ona glebę przez wysychaniem, utrudnia kiełkowanie chwastom nasiennym, a jej szybki rozkład dostarcza substancji nawozowych rosnącym warzywom.

Co kilka dni przeglądamy gałęzie drzew owocowych, szczególnie ich wierzchołki często atakowane przez mszyce. W tym czasie zwracamy uwagę na występowanie owocówek, które powodują robaczywienie owoców. Na pnie drzew jabłoni i śliw zakłada się opaski w celu wyłapania drugiego pokolenia owocówki.

W lipcu zbieramy owoce maliny, porzeczki, agrestu, wiśni, czereśnie oraz końcowe truskawki. Zbioru najlepiej dokonać w dniach „owocu". Po zbiorze truskawek dobrze jest skosić i wygrabić stare liście, a na grządce rozsypać kompost lub sieczkę z zielonki, zebranej po skoszonym trawniku. Zabiegi te trzeba wykonać w dniach „korzenia" przy „opadającym" księżycu. Tak prowadzone truskawki w sierpniu zawiążą wiele pąków kwiatowych, z których wyrosną w przyszłym roku owoce.
Po zbiorze owoców czereśni, wiśni, brzoskwiń i moreli można wykonać cięcie usuwające nadmiar pędów i kształtujące koronę drzewka. Jest to zabieg szczególnie ważny dla odmian owocujących na długopędach. Przycięcie zielonych odrostów powoduje większe rozgałęzienie, co zwiększy na drugi rok liczbę owoców. W celu lepszego wybarwienia jabłek musimy również prześwietlić jabłonie. Zabiegi te należy wykonać w dniach „owocu", przy „opadającym" księżycu.

Ogórki zbieramy codziennie lub co drugi dzień. Do zakiszenia lub zakonserwowania w słoikach najlepsze są te zebrane w dniach „owocu". Nie będą się psuły i pozostaną smaczne. Ogórki od chwili wysiania mogą przez cały okres wegetacji pozostawać pod przykryciem z agrowłókniny. Odkrywamy je tylko na moment zbioru owoców lub podlewania. Agrowłóknina chroni rośliny przed mączniakiem rzekomym i prawdziwym, a także stwarza korzystny dla ogórków mikroklimat. W takich warunkach ogórki odwdzięczają się dobrym zawiązywaniem owoców i rosną na-wet do września.

 

 

 

 

Kalendarz biodynamiczny to vademecum naturalnej, zgodnej z rytmem przyrody, uprawy roślin, która prowadzi do wysokiej jakości plonów. Warzywa i owoce uzyskane metodą biodynamiczną wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem, barwą i aromatem, a przede wszystkim najwyższą wartością odżywczą, wyższą nawet od ekologicznych. Szczególnie polecane są dla dzieci, kobiet w ciąży, rekonwalescentów i osób dbających o zdrowie.

Zadbaj o zdrowie swoje i swoich najbliższych kupując kalendarz biodynamiczny -  kliknij tutaj