Jesteś tutaj: GłównaKalendarz biodynamiczny

W skrócie

Opaski i tabliczki lepowe

Tabliczki lepowe występują w różnych kolorach w zależności od tego czy wykorzystujemy je do prognozowania występowania szkodników czy też do odławiania. Najbardziej popularne są żółte tablice lepowe do wyłapywania mączlika szklarniowego, mszyc, wciornastków oraz innych owadów. Duże znaczenie praktyczne ma wykorzystanie żółtych tablic lepowych przy odławianiu nasionnicy trześniówki.
Tabliczki lepowe są doskonałą formą walki ze szkodnikami, gdyż nie są środkami chemicznymi i nie są szkodliwe dla otoczenia. Wyłapywanie szkodników można przeprowadzać także opaskami lepowymi opasującymi pnie drzew.

Rozmaryn - zastosowanie

Rozmaryn - charakteryzuje się bardzo intensywnym aromatem, dlatego podobnie jak cząber, dodajemy go na krótko przed końcem gotowania. Całe, świeże gałązki służą do aromatyzowania potraw z grilla. Pokruszone liście dodajemy z umiarem do zupy pomidorowej, fasolowej, grzybowej i zup jarzynowych. Dodanie rozmarynu pod koniec pieczenia lub smażenia ziemniaków znacznie wzbogaci ich smak. W południowej Europie jest podstawową przyprawą do pieczonej kury i baraniny, do smażonych ryb.

Kalendarz biodynamiczny

 

 

 

Zalecenia kalendarza biodynamicznego na lipiec 2016

W lipcu kontynuujemy zbiory owoców. Na początku miesiąca kończą się truskawki i czereśnie, ale następuje pełnia zbioru porzeczek, agrestu, malin, wiśni. Najlepszym terminem zbioru są dni „owocowe". To samo dotyczy dalszego przerobu owoców na soki, galaretki, powidła oraz produkcji kiszonych, czy zbieranych na susz warzyw. Owoce zebrane i przetworzone w dni niekorzystne lub „liściowe" szybko pokrywają się pleśnią. W te dni należy również unikać zbierania kwiatów i liści na herbaty ziołowe, ponieważ pogarsza się ich smak i aromat.
Stare 2 - 3-letnie truskawki należy skosić po zbiorze, wygrabić liście i ściółkę, przeznaczając je na kompost. Pod koniec lipca w dniach owocowych można posadzić nowe, młode truskawki, korzystając wyłącznie ze zdrowych, kwalifikowanych sadzonek i nie zapominając o ich częstym podlewaniu.

Na początku lipca na drzewkach jabłoni należy założyć opaski. Zakłada się je na pniu jeden metr nad ziemią, w celu wyłapania zimujących gąsienic owocówki jabłkóweczki. Jesienią trzeba je zdjąć i spalić.

W tym miesiącu zbieramy ogórki, pomidory, cukinię, paprykę, fasolkę szparagową. Z rosnących ogórków zbieramy owoce codziennie lub co drugi dzień. Zbiory ogórków w dniach „owocowych" najlepiej przeznaczyć do zakiszenia lub zakonserwować w słoikach. Nie będą się psuły i długo pozostaną smaczne. Zbierając ogórki, pamiętajmy, aby nie pozostawiać dużych przerośniętych owoców, gdyż hamują one wzrost tych mniejszych. Podobnie postępujemy z cukinią, usuwając z niej także zaschnięte kwiaty lub porażone owoce. W trakcie zbioru ogórków nie należy zapominać o ochronie przed mączniakiem rzekomym i prawdziwym.

Na rozsadniku w końcu lipca w dni „liścia" warto jeszcze wysiać wczesne odmiany kalarepy, sałaty, czy kapusty pekińskiej na zbiór jesienny. Kapusta pekińska powinna być wysiewana wprost do gruntu, ponieważ źle znosi przesadzanie. Grządki, z których zebrano plony powinny zostać płytko przekopane. W dniach „liścia" siejemy na nich poplon na zieloną masę, w myśl żelaznej zasady płodozmianu biodynamicznego, że gleba przez cały okres wegetacyjny, musi być okryta szatą roślinną. Strzyżenie trawnika najlepiej wykonać w dniu „liściowym", przy „wznoszącym" się księżycu. Wtedy trawa będzie szybko odrastać. Skoszenie trawy w dniu „korzeniowym" i przy „opadającym" księżycu wzmocni jej system korzeniowy, a część nadziemna będzie wolniej i słabiej odrastać.

Ograniczenie występowania chwastów nasiennych wiąże się z brakiem nasion w glebie. By nie dopuścić do wysiewania nasion, należy chwasty wyrywać, najpóźniej po ich zakwitnięciu. Chwasty wieloletnie usuwa się poprzez wyciągnięcie z ziemi ich części wegetatywnych, za pomocą których rozmnażają się: korzeni, rozłogów, czy cebulek.

 

Polski kalendarz biodynamiczny "Działkowca". Autor: dr H. Legutowska, dr J. Szymona, J. Willand. Zamów

 

Więcej w tej kategorii: « Dobrze jest...
... ... ...