Jesteś tutaj: GłównaKalendarz biodynamiczny

W skrócie

Wycieki z pnia drzew

Wycieki z pnia drzew lub konarów gęstej bursztynowej masy to rak bakteryjny drzew owocowych. Najczęściej atakuje czereśnie i wiśnie oraz morele i brzoskwinie. Pierwsze objawy widoczne są podczas kwitnienia – następuje brunatnienie i zamieranie kwiatów. Następnie bakterie wnikają do gałęzi, na korze powstają plamy, w ich miejscu tkanka pęka, zamiera odsłaniając drzewo.
W końcu dochodzi do zamierania gałęzi i konarów. Porażone pędy należy wycinać, a rany smarować maścią ochronną. Zwalczanie chemiczne Miedzianem Extra 350 EC lub Miedzianem 50 WP w okresie nabrzmiewania pąków, kwitnienia oraz opadania liści.

Cząber - zastosowanie

Cząber  - przyprawa o bardzo intensywnym zapachu, dlatego dodaje się go na ostatnie 10 minut gotowania, by nie zagłuszył smaku potrawy. Nazywany jest czasem fasolowym zielem, dodaje się go do potraw z fasoli i innych warzyw strączkowych. Dobrze komponuje się z kartoflanką, smażonymi ziemniakami i plackami ziemniaczanymi. Wzbogaca smak potraw z grzybów leśnych. Korzenny smak cząbru dobrze  łączy się z wołowiną i baraniną, dobry jest też do drobiu (z umiarem) i mięs mielonych.

Kalendarz biodynamiczny

 

 

 

Zalecenia kalendarza biodynamicznego na maj 2016

Maj jest miesiącem intensywnych prac ogrodowych. Jest to czas wysiewu i sadzenia wszystkich roślin ciepłolubnych: ogórka, fasoli szparagowej, fasoli karłowej i tycznej, cukinii, dyni, kabaczka, pomidora, papryki, kukurydzy, soi. Rośliny te z wyjątkiem kukurydzy i soi możemy umieścić w gruncie dopiero po „zimnych ogrodnikach", czyli w drugiej połowie maja w dniach „owocu”.
Najlepszym terminem wysadzenia rozsady pomidora, papryki, melona, ogórka, kawona i oberżyny są dni „owocu" przy „opadającym" księżycu. Rozsada łatwiej się przyjmuje w okresie „opadającego" księżyca. Nie wolno jednak zapomnieć o powolnym hartowaniu roślin, przed wysadzeniem do gruntu.

Przez cały miesiąc w dniach korzenia wysiewa się nasiona późnych odmian marchwi i buraków ćwikłowych, przeznaczonych na zbiór późnojesienny i do zimowego przechowywania.
W pierwszej dekadzie maja w dniach „owocu" wysiewa się kukurydzę, fasolę, soję, soczewicę. Fasolę szparagową najlepiej wysiewać partiami, w odstępach dwutygodniowych. W ten sposób okres jej przydatności do spożycia zostanie rozciągnięty w czasie.

W pierwszej połowie maja w dniach „kwiatowych" wysadza się do gruntu cebule mieczyków, a w drugiej połowie miesiąca aksamitki, astry, pelargonie, żeniszek, petunie, werbenę, surfinie.

Zioła należy wysiewać w dniach „liściowych".

Po wschodach roślin i po posadzeniu rozsad, wzruszanie międzyrzędzi, należy wykonywać w odpowiednim terminie. Wśród roślin korzeniowych w dniach „korzenia", owocowych w dniach „owocu" itp.

Maj to czas zbioru ziół, gdyż w tym czasie są najwartościowsze. Zbioru dokonuje się w czasie „wznoszenia" się księżyca, najlepiej w dniach „owocu", niezależnie, czy zbiera się liście, kwiaty czy całe zielone rośliny. Najwartościowsze są zioła zbierane wczesnym rankiem, w słoneczne dni, gdy obeschnie rosa. Podobnie też warzywa liściowe - rabarbar, szpinak czy pędy szparagów są najlepsze przy zbiorze w dniach „owocu" w okresie „wznoszenia" się księżyca.

Jeśli zależy nam na wzmocnieniu odrostu trawy, kosimy ją w dniach „liścia". Natomiast w celu spowolnienia wzrostu cięcie trawnika przeprowadzamy w dniach „korzenia" i przy „opadającym" księżycu.

W tym miesiącu wykonujemy profilaktyczną ochronę truskawek przed szarą pleśnią, opryskując w dniach „owocowych". Żeby zmniejszyć porażenie owoców szarą pleśnią, a jednocześnie mieć czyste owoce, w początkach kwitnienia truskawki w międzyrzędziach rozkładamy słomę, zeschłą trawę lub czarną folię.

 

Polski kalendarz biodynamiczny "Działkowca". Autor: dr H. Legutowska, dr J. Szymona, J. Willand. Zamów

 

Więcej w tej kategorii: « Dobrze jest...
... ... ...