Jesteś tutaj: GłównaKalendarz biodynamiczny

W skrócie

Dojrzewanie czosnku

Termin sadzenia wpływa na termin zbioru. Czosnek sadzony jesienią zaczyna dojrzewać na początku lipca, zaś sadzony wiosną około miesiąca późnej.Trochę wcześniej zbiera się czosnek wytwarzający kwiatostany. Optymalny termin zbioru tego czosnku jest wówczas, gdy około połowa liści jest zaschnięta.
Oznaką właściwego terminu zbioru u czosnku, który nie tworzy kwiatostanów, jest załamywanie się głąbiku (dolnej części łodygi). Główki czosnku powinny być dobrze osłonięte łuskami, poszczególne ząbki muszą się dobrze trzymać w główce, ścisło. Jeśli dopuścimy do całkowitego zaschnięcia roślin, to czosnek wtórnie się ukorzeni, a główki rozsypią się na poszczególne ząbki. Taki czosnek po wykopaniu źle się przechowuje i lepiej go użytkować na bieżąco. Czosnek zbiera się w czasie suchej, słonecznej pogody, przez 3 - 4 dni dosusza się go na zagonie, a dalsze dosuszanie (w warkoczach) następuje już w przewiewnym pomieszczeniu.

Cząber - zastosowanie

Cząber  - przyprawa o bardzo intensywnym zapachu, dlatego dodaje się go na ostatnie 10 minut gotowania, by nie zagłuszył smaku potrawy. Nazywany jest czasem fasolowym zielem, dodaje się go do potraw z fasoli i innych warzyw strączkowych. Dobrze komponuje się z kartoflanką, smażonymi ziemniakami i plackami ziemniaczanymi. Wzbogaca smak potraw z grzybów leśnych. Korzenny smak cząbru dobrze  łączy się z wołowiną i baraniną, dobry jest też do drobiu (z umiarem) i mięs mielonych.

Kalendarz biodynamiczny

 

 

 

Zalecenia kalendarza biodynamicznego na maj 2016

Maj jest miesiącem intensywnych prac ogrodowych. Jest to czas wysiewu i sadzenia wszystkich roślin ciepłolubnych: ogórka, fasoli szparagowej, fasoli karłowej i tycznej, cukinii, dyni, kabaczka, pomidora, papryki, kukurydzy, soi. Rośliny te z wyjątkiem kukurydzy i soi możemy umieścić w gruncie dopiero po „zimnych ogrodnikach", czyli w drugiej połowie maja w dniach „owocu”.
Najlepszym terminem wysadzenia rozsady pomidora, papryki, melona, ogórka, kawona i oberżyny są dni „owocu" przy „opadającym" księżycu. Rozsada łatwiej się przyjmuje w okresie „opadającego" księżyca. Nie wolno jednak zapomnieć o powolnym hartowaniu roślin, przed wysadzeniem do gruntu.

Przez cały miesiąc w dniach korzenia wysiewa się nasiona późnych odmian marchwi i buraków ćwikłowych, przeznaczonych na zbiór późnojesienny i do zimowego przechowywania.
W pierwszej dekadzie maja w dniach „owocu" wysiewa się kukurydzę, fasolę, soję, soczewicę. Fasolę szparagową najlepiej wysiewać partiami, w odstępach dwutygodniowych. W ten sposób okres jej przydatności do spożycia zostanie rozciągnięty w czasie.

W pierwszej połowie maja w dniach „kwiatowych" wysadza się do gruntu cebule mieczyków, a w drugiej połowie miesiąca aksamitki, astry, pelargonie, żeniszek, petunie, werbenę, surfinie.

Zioła należy wysiewać w dniach „liściowych".

Po wschodach roślin i po posadzeniu rozsad, wzruszanie międzyrzędzi, należy wykonywać w odpowiednim terminie. Wśród roślin korzeniowych w dniach „korzenia", owocowych w dniach „owocu" itp.

Maj to czas zbioru ziół, gdyż w tym czasie są najwartościowsze. Zbioru dokonuje się w czasie „wznoszenia" się księżyca, najlepiej w dniach „owocu", niezależnie, czy zbiera się liście, kwiaty czy całe zielone rośliny. Najwartościowsze są zioła zbierane wczesnym rankiem, w słoneczne dni, gdy obeschnie rosa. Podobnie też warzywa liściowe - rabarbar, szpinak czy pędy szparagów są najlepsze przy zbiorze w dniach „owocu" w okresie „wznoszenia" się księżyca.

Jeśli zależy nam na wzmocnieniu odrostu trawy, kosimy ją w dniach „liścia". Natomiast w celu spowolnienia wzrostu cięcie trawnika przeprowadzamy w dniach „korzenia" i przy „opadającym" księżycu.

W tym miesiącu wykonujemy profilaktyczną ochronę truskawek przed szarą pleśnią, opryskując w dniach „owocowych". Żeby zmniejszyć porażenie owoców szarą pleśnią, a jednocześnie mieć czyste owoce, w początkach kwitnienia truskawki w międzyrzędziach rozkładamy słomę, zeschłą trawę lub czarną folię.

 

Polski kalendarz biodynamiczny "Działkowca". Autor: dr H. Legutowska, dr J. Szymona, J. Willand. Zamów

 

Więcej w tej kategorii: « Dobrze jest...
... ... ...